ZEBRA ZA ŽABE :)

13. veljače 2018
VUM

S pojavom prvih toplijih dana vodozemci će krenuti na proljetnu migraciju prema vodenim staništima. Kako bi im osigurali siguran prolaz preko prometnica Međimurska priroda-Javna ustanova za zaštićena područja već nekoliko godina u suradnji s organizacijama civilnog društva, lokalnim stanovništvom i volonterima provodi akcije pod nazivom „Zebra za žabe“.

Akcija se provodi na način da se na „crnim točkama“ postavlja ograda uz koju se kopaju rupe za kante u koje upadaju vodozemci. Tijekom dva tjedna do mjesec dana potrebno je kante prenijeti preko prometnice, prebrojati i prepoznati vrste vodozemaca te upisati podatke u evidencijski obrazac. Nakon što migracija završi ogradu je potrebno maknuti te zatrpati rupe u kojima su se nalazile kante.

Ove godine akcija će se provoditi u sklopu projekta „Kreni, zeleno!: uspostavljanje volonterskog programa zaštite okoliša i prirode“ kojeg ZEO Nobilis provodi u partnerstvu s Međimurskim veleučilištem u Čakovcu, Međimurskom prirodom-Javnom ustanovom za zaštitu prirode te Gradom Čakovcem. Projekt financira Ministarstvo za demografiju obitelj, mlade i socijalnu politiku.

*Poželjno je da svi volonteri koji žele sudjelovati u prebrojavanju i evidentiranju vodozemaca, sudjeluju na edukaciji koja će se održati 28.2.2018. godine na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu s početkom u 17:00 sati. Predavanje će održati djelatnici Međimurske prirode-Javne ustanove za zaštitu prirode.

VRIJEME I MJESTO ODRŽAVANJA AKCIJE:
Postavljanje ograde:
3.3. Črečan-Macinec (Općina Nedelišće) u 9:00 sati
3.3. Selnica-Sveti Martin na Muri (Općina Selnica) u 9:00 sati
Prenošenje kanta preko ceste:
prema dogovoru- tijekom ožujka, ujutro i u kasnijim popodnevnim satima (ovisi o temperaturi i vremenu)
Uklanjanje ograde:
prema dogovoru, krajem ožujka

POSLOVI KOJE ĆE VOLONTERI OBAVLJATI:
> postavljanje ograde za vodozemce i kopanje rupa za kante
> prenošenje kanta preko prometnice, prebrojavanje i prepoznavanje vrsta
> upisivanje podataka u evidencijski obrazac
> uklanjanje ograde i zatrpavanje rupa
> fotografiranje tijekom trajanja akcije

POTREBNA OPREMA:
reflektirajući prsluk, zaštitne rukavice, prikladna „outdoor“ obuća i fotoaparat

Prijaviti se možete putem e-mail adrese, zeo.nobilis@ck.t-com.hr, tijekom prijave obavezno navedite mjesto prebivališta kako bi vas lakše rasporedili po lokacijama.

No comments

You must be logged in to post a comment.