Volonterske aktivnosti Centra za volontiranje i humanitarni rad FOI

17. studenoga 2016
VUM

U ovotjednom “Bloganju petkom” predstavljamo vam Centar za volontiranje i humanitarni rad Fakulteta organizacije i informatike, inače dobitnike Državne nagrade za volontiranje 2013. godine. Pročitajte kakve sve programe provode i kako su svojim radom zaslužili biti dobitnici Državne nagrade!

O Centru…
Centar za volontiranje Fakulteta organizacije i informatike Varaždin Sveučilišta u Zagrebu okuplja volontere, studente i građane. Oni niz godina aktivno djeluju u lokalnoj zajednici i u međunarodnom okruženju. Projekti su usmjereni na rad s korisnicima volontiranja različitih dobnih skupina, nivoa obrazovanja, socio ekonomskog statusa. Radi se intenzivno s osobama s invaliditetom, pomaže se u usvajanju jezičnih kompetencija stranim studentima, pripadnicima nacionalnih manjina kojima hrvatski nije materinji jezik i sl.
Svi volonteri prolaze edukacije te se upoznaju sa zakonskom regulativom, etičkim kodeksom ponašanja volontera i specifičnostima rada s pojedinim skupinama. Naime, pojedinci pripadnici socijalno osjetljivih skupina su često na granici socijalne isključenosti, nerijetko odbačeni od okoline. Kroz ovakve oblike rada studenti i građani – volonteri razvijaju socijalnu osjetljivost i upoznaju se s potrebama lokalne zajednice. Oni također razvijaju i vlastite socijalne i profesionalne kompetencije.

Voditeljica Centra je izv.prof.dr.sc. Sandra Lovrenčić, koordinatorica aktivnosti izv.prof.dr.sc. Violeta Vidaček Hainš, a studentska koordinatorica je Antonija Milak, mag.oec.

foi_2

Volonterske aktivnosti
Tijekom akademske godine 2015/16 Centar je proveo više volonterskih aktivnosti u suradnji s brojnim suradnicima, studentima i nastavnicima te volonterima izvan ustanove. Projekti su ostvareni u suradnji s Hrvatskim paraolimpijskim odborom, Atletskim klubom Sloboda, Domom za starije i nemoćne osobe Varaždin, Socijalnom samoposlugom „Kruh sv. Antuna“, Dječjim vrtićem „Varaždin“, Gradskim društvom Crvenog križa Varaždin, Trkačkim klubom „Marathon 95“ Varaždin, Varaždinskom županijom te partnerskim Sveučilištima iz SAD-a. U svim volonterskim aktivnostima je tijekom protekle godine sudjelovalo 40-ak volontera, većinom studenata i zaposlenika FOI-a te je ostvareno preko 600 volonterskih sati.

Jedna od volonterskih aktivnosti bio je Festival znanosti, u sklopu kojeg je održana izložba dječjih radova/radionica “Tko je taj Nikola Tesla?“. Sudjelovala su djeca predškolskih odgojnih skupina Dječjeg vrtića „Varaždin“. Sljedeća volonterska aktivnost bio je Međunarodni atletski miting CRO OPEN te Državno prvenstvo za osobe s invaliditetom koje je održano u suradnji s Atletskim klubom Sloboda i Hrvatskim paraolimpijskim odborom (HPO). Natjecanje se održalo na stadionu Sloboda Varaždin, a zadaci volontera obuhvaćali su pripremu atletskih staza, vraćanje sportskih rekvizita, premještanje sportaša iz kolica u bacačke stolice, kurirsku službu te protokol.

foi_1

Centar za volontiranje i humanitarni rad FOI se (kao i svake godine) uključio u akciju „Hrvatska volontira“. U sklopu navedene akcije organizirana je informatička radionica u Domu za starije i nemoćne osobe Varaždin. Naziv radionice je „Upoznajmo osobe treće životne dobi s mogućnostima komunikacije putem interneta“. Volonteri su objasnili na koji način se kreira korisnički račun, otvara profil na društvenim mrežama (Facebook) te kako napisati, poslati i pročitati mail.

Volonteri su pomagali na Ekipnom prvenstvu Hrvatske za seniore i seniorke u atletici, a  bili su zaduženi za objavu rezultata te vraćanje sportskih rekvizita. „Sigurnost na vodi“ je projekt Crvenog križa koji je održan u srpnju 2016. godine. Tamo su zadaci volontera bili podjela edukativnih letaka sa kodeksima sigurnosti na vodi i reklamnih lopti na napuhavanje. Volonteri su se uključili i u 22. Brooks Varaždinski polumaraton. Navedeni događaj je projekt Trkačkog kluba „Marathon 95“, a volonteri su imali ulogu redara. Socijalna samoposluga „Kruh sv. Antuna“ jest volonterska aktivnost u koju se volonteri uključuju tijekom cijele godine, a organizator je Franjevački red. Volonteri Fakulteta organizacije i informatike aktivno sudjeluju u provedbi aktivnosti – dijele letke prolaznicima, evidentiraju prikupljene namirnice te dijele korisnicima pakete.

Nadalje, ove godine je uspostavljena suradnja s Udrugom „DUDOV SVILAC“. S obzirom da je navedenoj Udruzi bila potrebna mrežna stranica, jedan od volontera je radio na njezinoj izradi.

Volonterima koji su kontinuirano volontirali su podijeljene potvrde o kompetencijama stečenim kroz volontiranje. Ove potvrde mogu biti koristan dokument prilikom prijave za posao i postupka selekcije.
Nadalje, brojni međunarodni projekti su odveli volontere i izvan granica Hrvatske. Tako se kontinuirano organiziraju volonterske akcije u suradnji s partnerskim Sveučilištima u Floridi i Chicagu, njeguje se međunarodna suradnja s projektnim partnerima iz Londona i sl.

foi_3

Priznanja
Volonteri su primili i brojna priznanja kojima društvo daje do znanja da zapaža njihov rad. Ovdje bismo posebno istaknuli ovogodišnju Rektorovu nagradu za doprinos društvu i volontiranje, Dekanove nagrade pojedincima, nagradu „Naj-volonter“ koju dodjeljuje Grad Varaždin i kao krunu Državnu nagradu za volontiranje. Ovu prestižnu nagradu je Centar za volontiranje i humanitarni rad FOI dobio prije tri godine.
Volonteri među kojima su najbrojniji studenti, ali sve češće i brojni građani redovito prate uspjeh volonterskih projekata. Evaluacija rezultata je često sastavni dio studentskih diplomskih i završnih radova te prezentacija na međunarodnim studentskim konferencijama.

Tags: FOI, volontiranje,

No comments

You must be logged in to post a comment.