Kako motivirati volontere za akciju i zadržati ih do Sudnjega dana?

25. svibnja 2016
VUM

Isplanirali ste akciju, poslali poziv volonterima i sada očekujete da će se vaš inbox pretrpati prijavama te će akcija biti velebno posjećena?
STOP! Nije toliko lako.
Hajdemo se vratiti nekoliko koraka unazad i istražiti kako motivirati volontere da bi se oni zaista prijavili i došli na vašu akciju (da, ima onih koji se prijave ali ne dođu).

Potrebno je pažljivo isplanirati volontersko mjesto
Da bi mogao/la objasniti narodu kakvog volontera tražiš, moraš razumjeti što će volonter raditi, kako će do tamo doći, gdje ćeš ga/nju smjestiti, što će imati odjeveno, stvoriti sigurnu okolinu i još svašta nešto. Prije nego kreneš tražiti, raspiši sve potrebe i opasnosti na papir. To je potrebno učiniti kako ne bi pozvao/la desetak volontera da stoje za jednom potpisnom listom koji će na kraju umirati od dosade i brojiti muhe. Nitko to ne želi. I takvi volonteri se više ne vraćaju.

Napiši oglas koji će “upasti u oko” i naglasiti koristi za volontera/ku
Nakon što si sve isplanirao/la do u tančine, vrijeme je za pisanje atraktivnog oglasa. Naslovu posveti barem 70% vremena potrebnog za pisanje oglasa i pronađi neku cool fotografiju koja ga dobro nadopunjava. Oglas prilagodi dobnoj skupini i interesima volontera koje tražiš. Također, oglas objavi na vrijeme, što bi značilo nekih 7 dana prije akcije, kako bi stigao/la reagirati u slučaju da imaš premalo prijavljenih. I možda ono najvažnije – naglasi koristi koje volonteri dobivaju! Iako se oni javljaju da bi nekome pomogli ili se dobro zabavili, volonterski sati upisani u volontersku knjižicu, potvrda o kompetencijama stečenima volontiranjem i dodatni bodovi za upis na fakultete mogli bi biti šećer zbog kojeg će se prijaviti, a s vremenom možda postati i volonterski ovisnici.

Traži volontera/ku broj mobitela, ali ne OIB i broj gaća
Jasno da ne želimo zadirati u ničiju privatnost. No, nešto najgore što se može dogoditi je da imaš 10-ak prijavljenih volontera, a na kraju se na akciji pojavi njih dvoje. DA, to se zaista znalo događati jer je padala kiša, nekome nije najbolji dan, zadržao se na poslu/u školi, razbolio se i svašta nešto ostalo opravdano i neopravdano. Da bi izbjegli takve situacije volontere je potrebno zamoliti broj mobitela i dan ranije provjeriti dolaze li sutra zaista, ali je isto tako potrebno objasniti njihovu odgovornost. Ne sakrivaj volonterima koliko su važni i potrebni tvojoj organizaciji. Ljudi vole iskrenost.

Budimo realni, svi volimo poklone
Majica s vašim logotipom, boca za vodu, USB, privjesak za ključeve, knjiga, ali i čaša soka ili šalica čaja/kave… Svašta možete pokloniti i tako iznenaditi volontera/ku koji nije očekivao poklon. I zadržati ih! Jer svi volimo poklone, koliko god mali bili, posebno ako su od srca darovani.

Volonterski party bolji je od subote navečer i nedjelje ujutro. I rođendani isto.
Jednom kad volonteru zahvališ i pošalješ ga kući, vaša priča ne smije stati. Prije ili kasnije trebat ćeš ga/nju opet i zato je pametno održavati odnos. Napravi dvaput godišnje druženje volontera, bilo u vašim prostorijama ili na livadi. Počasti ih, ako ničime drugim, barem kokicama i sokom. Na zid projiciraj fotografije svih volonterskih aktivnosti i podsjeti ih kako su se genijalno zabavili i kome su sve pomogli. Oni će se osjećati bolje, ti ćeš se osjećati bolje. I za kraj, znaš kako si ljut/a kad netko zaboravi tvoj rođendan? Zato pošalji volonterima rođendansku čestitku, modernu internetom ili, još bolje, old school u kaslić.

No comments

You must be logged in to post a comment.