Ines: “Zašto sam otišla u Dansku i čime se tamo bavim” (II. dio)

16. ožujka 2016
VUM

Nakon prve objave “Idem živit/volontirat u Dansku!” gdje smo imali prilike upoznati volonterku Ines koja je preko programa Europske volonterske službe otišla volontirati u Dansku, slijedi i drugi dio njezine priče. Spremini? 😉

“Moram priznati da je jedan dio mene naravno bio razočaran situacijom u RH, nepotizmom i mediokracijom, problemima koje imaju svi mladi u RH, ali mi se uopće više dalo zamarati time. Sjetila sam se onog citata Stevea Jobsa i rekla sam si, no kaj, ionak buš umrla jednog dana. I to je recimo bilo to.

U ljetu 2015. sam dobila odgovor da sam primljena, projekt je počeo 1.2.2016. i početkom 2016. godine kupila sam jednosmjernu kartu za Copenhagen.

Nisam nikad prije bila u Danskoj, pa sam puno čitala o zemlji, mentalitetu, kulturi i srodno.

volontiranje Danska

Također, nikad prije nisam otišla živjeti u inozemstvo, putovala sam tokom fakulteta na neke destinacije poput Amsterdama, Londona i srodno, no drugo je kad ideš negdje turistički, a drugo kad ideš negdje živjeti.

Moram priznati, bilo me poprilično strah jer sam išla u nepoznato, organizacija mi je rekla da ću živjeti s Danskom falimijom koja će me ugostiti, nisam znala s kim ću točno živjeti, kakvi su to Danci kojima je fora udomit „nekakvu“ Hrvaticu itd… Ali eto, otišla sam i već sam ovdje mjesec dana.

Organizacija u kojoj volontiram se zove Crossing borders te je nastala u sklopu „International people’s colledge“ institucije tj. alternativne škole koje su u Danskoj skroz normalna stvar koje podupire vlada. Organizacija se nalazi u mjestu zvanom Humlebaek, 10 minuta od Helsingora, grada poznatog po Hamletovom dvorcu, te 40 minuta od glavnog grada Copenhagena. Direktor organizacije je profesor koji također radi u jednoj takvoj alternativnoj školi, a rodom je iz Mauritanije no živi na sjeveru već godinama. Zaposlenici udruge su iz svih krajeva svijeta: Poljske, Ugande, Rumunjske, Španjolske, Perua itd… To su danas moji kolege koje viđam svaki dan, plus da smo također uključeni u rad alternativnih škola u blizni koje dovode internacionalne studente na program „Global studies“ pa imam prijatelje iz Maldiva, Japana, Ghane itd… A zamislite kakav je to miš-maš: živim s Dancima, radim s internacionalnim teamom iz cijelog svijeta…. vau.

Udruga funkcionira slično kao i udruge u Hrvatskoj, imamo ured, provode se razni projektima na kojima mi EVS volonteri sudjelujemo a sad ćemo također pisati i svoj Erasmus + projekt pa mislim da ću i puno toga naučiti. Također smo zaduženi za osmišljavanje radionica koje nudima Danskim školama i provodimo ih po Danskim školama kojima je to osobito zanimljivo jer nismo team Danaca nego internacionalni team pa svatko može reći nešto iz svoje perspektive.”

Ines

No comments

You must be logged in to post a comment.