Volontersko pajdaširanje na Dan planeta Zemlje

23. travnja 2014
VUM

U Čakovcu je okupljena Inicijativa 1729/2 s ciljem privremenog oživljavanja javnog prostora u Gradu Čakovcu, u prostoru bivše vojarne. Inicijativa 1729/2 trenutno okuplja desetak lokalnih organizacija civilnog društva (ACT Grupa, CEZAM, HDLUM, MURID i drugi), dvadesetak pojedinaca/ki iz lokalne zajednice (umjetnici/ice, arhitekti/ice, dizajneri/ice, aktivisti/ice) te volontere/ke.

Prva javna akcija Inicijative na prostoru bivše vojarne održana je 22. travnja 2014. na međunarodni Dan planeta Zemlje, koji se ove godine održava na temu “Zeleni gradovi”, gradovi u kojima se omogućuje čistiji transport, teži ostvariti bolja kvaliteta zraka i u kojima se potiču zelena gradnja i obnovljivi izvori energije. Na površini koja omeđuje prostor zamišljenog Društvenog centra Čakovec posađeno je 30 sadnica autohtonih sorti voćaka, koje su posadili zadrugari iz Socijalno-poljoprivredne zadruge “Domači vrt”, članice ACT Grupe. Osim toga, volonteri/ke CEZAM-a izradili/e su i postavili/e drvene klupice za odmor. Ovom volonterskom akcijom, realiziranom kroz projekt “Volontersko pajdaširanje” koji s partnerima provodi Autonomni centar – ACT, na simboličan način željeli smo skrenuti pozornost javnosti i struke na važnost i opravdanost dugoročnog ulaganja u buduće parkove i zelene površine u Čakovcu i Međimurju, odnosno upozoriti na negativan trend pretvaranja parkova i šuma u građevinske ili shoping zone. Istovremeno, sadnjom ovih voćki podupiremo lokalne, ekološke, proizvođače hrane kojih je u Međimurju tridesetak.

Učenici/ce u sklopu projekta “Volontersko pajdaširanje” su simboličnom sadnjom stabala krušaka, šljiva i jabuka dali svoj doprinos akciji za Dan planeta Zemlje i potporu Inicijativi 1729/2. Projekt “Volontersko pajdaširanje” provodi se uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Voditelj projekta je udruga ACT, a partneri na projektu su Gospodarska škola Čakovec, Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, Gospodarska škola Varaždin i Savez udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije.

No comments

You must be logged in to post a comment.