Volontersko pajdaširanje ide dalje!

11. travnja 2014
VUM

Učenici/ce Gospodarske škole Čakovec, Ekonomske i trgovačke škole Čakovec i Gospodarske škole Varaždin uspješno su završili zajedničke edukacije i treninge o volontiranju, o vođenju volontera, o organizaciji javnih događanja, o specifičnostima različitih oštećenja i mogućnostima mladih s oštećenjima te o uspostavi volonterskih klubova u školama na projektu “Volontersko pajdaširanje”
Puna dva mjeseca zajedno smo se družili, smijali, igrali, zabavili, upoznali nove prijatelje/ice, stekli nova znanja, isplanirani zajedničku volontersku akciju, uspostavili temelje da u vlastitim školama učenici/ce osnuju školske volonterske klubove.

U toku projekta pridružili su nam se naši pajdaši, volonteri iz Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Čakovec, volonteri iz Gospodarske škole Čakovec i volonteri iz Centra za mlade Čakovec, koji su nam ustupili Prostor u kojem smo održali veliko zajedničko druženje i osmislili zajedničku volontersku akciju u srijedu 9. travnja 2014.

Volonterska akcija učenika/ica i pajdaša/ica održat će se u svibnju 2014., a učenici i pajdaši će sami provesti akciju i promovirati je u javnosti. Akcija koju su osmisliti vezana je uz okoliš, školu, kreativnost, druženje, opuštanje… Više informacija uskoro.

Cilj projekta “Volontersko pajdaširanje” je promovirati volontiranje među učenicima strukovnih srednjih škola, uspostaviti trajnu povezanost škola i lokalnih volonterskih organizacija kroz volonterske klubove u školama te educirati učenike/ce o volontiranju, kao alata za stjecanje još više znanja i vještina, te odličnog načina da steknu empatiju i shvate svijet oko sebe. Inkluzivni volonterski programi razbijaju stereotipe i predrasude, doprinose borbi protiv diskriminacije i mijenjaju percepciju o tome što oni koji su do sada, u pravilu, gotovo uvijek bili primatelji volonterskih usluga, mogu doprinijeti društvu kao volonteri.

Projekt se provodi u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji, voditelj projekta je udruga Autonomni centar – ACT iz Čakovca, a partneri u projektu su navedene srednje škole i Savez udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije. Projekt traje od 16. prosinca 2013. do 31. srpnja 2014., a provodi se uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Mnoštvo slika s održanih edukacija na projektu dostupno je na Facebook stranici udruge Autonomni centar – ACT i na web stranicama škola uključenih u projekt.

aa bb cc

No comments

You must be logged in to post a comment.